آشنایی با کمیسیون ماده 100

کمیسیون ماده 100

ساخت و ساز در شهرهای مختلف دنیا مطابق قوانین و مقررات خاصی انجام شده تا افراد بتوانند بدون سوءاستفاده از قانون، ساختمان های مورد نظر خود را بسازند. البته برای جلوگیری از فعالیت افراد سودجو در زمینه ساخت و ساز و خرید و فروش ملک، نهادی تاسیس شده تا بتواند به مشکلات و تخلفات مربوط به ساخت و سازهای شهری رسیدگی کند. این نهاد با عنوان کمیسیون ماده 100 در میان تمام افراد فعال در زمینه ساخت و ساز، نامی آشنا می باشد.

چنانچه شما هم قصد ساخت و ساز و یا خرید و فروش ملک در شهر را دارید، باید با تمامی قوانین و وظایف این کمیسیون آشنایی کامل داشته باشید. بنابراین شهرسازی دارای اصول و قوانین خاصی بوده و کلیه تخلفات مربوط به شهرسازی در این کمیسیون مورد بررسی قرار می گیرد.
ماده 100 عنوان می کند که افراد باید پیش از شروع ساخت و سازهای خود، پروانه ساختمان را از شهرداری مربوطه دریافت نمایند. البته شهرداری به کمک ماموران مورد اعتماد خود، از ساخت و سازهایی که بدون پروانه و مجوز هستند، جلوگیری خواهد کرد. در این شرایط، کمیسیون ماده 100، به تخلفات عاملان ساخت و ساز رسیدگی خواهد کرد.

 

اعضای تشکیل دهنده کمیسیون ماده 100 در شهرداری

در کمیسیون ماده 100، نمایندگانی از وزارت کشور حضور خواهند داشت. علاوه بر این نمایندگان، نماینده دادگستری و نماینده ای از شورای اسلامی و شهرداری نیز در این کمیسیون حضور دارند. البته لازم به ذکر است که در این کمیسیون، نماینده شهرداری حق رای نخواهد داشت. وی صرفا به منظور توضیح تخلفات ساخت و ساز و خرید و فروش در این کمیسیون حضور خواهد داشت.

کمیسیون ماده 100 در بررسی چه مواردی صلاحیت لازم را دارد؟

این کمیسیون می تواند به تمام تخلفاتی که در زمینه ساخت و ساز بدون پروانه یا خلاف پروانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بنا صورت می گیرد، رسیدگی نماید. در این شرایط، دو نوع حکم برای سازنده بنا در نظر گرفته می شود.

اگر بنایی که ساخته شده مطابق اصول فنی و بهداشتی شهرسازی باشد و تنها اشکال آن عدم اخذ مجوز از شهرداری باشد، سازنده محکوم به پرداخت جریمه می باشد.

در مقابل، اگر بنای ساخته شده مطابق اصول فنی و بهداشتی شهرسازی نباشد، بنا به ناچار تخریب خواهد شد. تخلف دیگری که در این کمیسیون مورد بررسی قرار می گیرد، تراکم مازاد می باشد. تراکم مازاد شامل اضافه بنا بوده و در حقیقت زمانی تخلف محسوب می شود که بنا از مساحت زیربنای قید شده در پروانه ساختمان، فراتر رود.

در این شرایط نیز کمیسیون، جریمه و یا تخریب را به عنوان مجازات برای سازنده در نظر می گیرد. البته تعیین جریمه یا تخریب به مصالح بکار رفته در ساخت، موقعیت ملک و کاربری فضای ایجاد شده بستگی خواهد داشت.
عدم احداث پارکینگ، تخلف دیگری بوده که در کمیسیون ماده 100 بررسی می شود. چنانچه کاربری ساختمان به گونه ای باشد که احداث پارکینگ در آن ضروری در نظر گرفته شود، عدم وجود پارکینگ تخلفی بوده که باید به آن رسیدگی شود.

بعلاوه، تخلفاتی از قبیل عدم استحکام بنا، عدم رعایت اصول فنی و بهداشتی شهرسازی، اضافه ساخت طبقات بدون مجوزهای لازم و تخلف مهندسان ناظر ساختمان نیز، در کمیسیون ماده صد مورد بررسی قرار می گیرند.

 

 

تغییر کاربری

تغییر کاربری بنای ساخته شده، یکی دیگر از تخلفاتی است که توسط که مورد بررسی قرار می گیرد. کاربری بنایی که قرار است ساخته شود، در پروانه ی آن توسط شهرداری درج می گردد. چنانچه فردی که صاحب ملک است، نوع استفاده از ملک را بدون مجوز تغییر دهد، ماموران شهرداری موضوع را به کمیسیون ماده 100 گزارش می دهند. بنابراین ملکی که کاربری مسکونی دارد، نباید به عنوان ملک تجاری مورد استفاده قرار گیرد. در این شرایط، با توجه به تخلف، محل مورد نظر تعطیل خواهد شد.


معابر شهری و تجاوز به حدود آن در کمیسیون ماده ۱۰۰

در بسیاری از معابر شهری شاهد عقب نشینی برخی املاک هستیم. چنانچه مالکین با توجه به محدوده ی مالکیت شهرداری نسبت به عقب نشینی بناهای خود اقدام نکنند، کمیسیون ماده 100 وارد عمل شده و به این تخلف رسیدگی می نماید. تعیین حدود مالکیت شهرداری در زمان نوسازی در پروانه ساختمانی قید می شود. در حقیقت، طی این تخلف، مالک بنا، ملک دیگران را مورد تصرف قرار نداده؛ بلکه به حدود قبلی ملک خود تجاوز کرده است.


صدور رای توسط کمیسیون ماده 100

زمانی که ماموران شهرداری تخلفات ساختمانی را به کمیسیون ماده صد گزارش می دهند، این تخلفات مورد بررسی قرار گرفته و از مالک توضیحات لازم خواسته می شود. پس از ارائه توضیحات توسط شخص، به تخلفات رسیدگی می شود.

در این مرحله، نیازی به حضور شخص مالک نبوده و رای کمیسیون در غیاب وی صادر می شود. چنانچه نسبت به رای کمیسیون اعتراضی وجود داشته باشد، رای باید در کمیسیون دوم مورد بررسی قرار گیرد.

کمیسیون دوم از افرادی غیر از افراد کمیسیون اول تشکیل شده و رای صادره از سوی کمیسیون دوم قطعی می باشد. علاوه بر این، چنانچه افراد نسبت به آراء صادره از کمیسیون دوم ماده 100 اعتراضی دارند، می توانند با مراجعه به دیوان عدالت اداری، شکایت خود را مطرح نمایند. اگر تخلفات ساختمانی با جریمه همراه باشند، مقدار این جریمه توسط دیوان عدالت اداری تعیین می گردد.
البته اعتراض به رای صادره توسط کمیسیون اول دارای محدودیت زمانی می باشد و تنها ده روز پس از صدور حکم می توان درخواست تجدیدنظر را ارائه نمود.

 

 

شهرگشا؛ متخصص در مشاوره شهرداری و کمیسیون ماده ۱۰۰

سامانه شهرگشا، سامانه ای برای دریافت مشاوره در زمینه پرونده های شهرداری می باشد. کارشناسان ما در شهرگشا از طریق مشاوره تلفنی به شما در پیگیری و حل مشکلات پرونده های شهرداری کمک می کنند.

شما می توانید با انتخاب موضوع پرونده و انتخاب تعرفه ی مورد نظر خود، از مشورت کارشناسان خبره و زبده ی ما در زمینه امور شهرداری بهره مند شوید. ما با تسلط بر تمامی امور مربوط به شهرسازی، املاک، ساختمانی، کارگزینی، امور قراردادها، مطالبات پیمانکارها، کمیسیون ماده 100، کمیسیون ماده 77 و کمیسیون ماده 101، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستیم. از طریق ارتباط تلفنی با ما، در مورد امور شهرداری خود با افراد متخصص مشورت کنید.

 

یک نظر

  • اشکان گفت:

    لطفا مطالب بیشتری از کمیسیون ماده ۱۰۰ توی سایتتون بزارید. ممنون

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *